Logo

zavrieť

prijaté námety nové nábrežie

Mestský park : Holandské inšpirácie

Tento námet odznel na stretnutí k téme parku a riešenia zelene v meste.
Jeho autorom je Marián Rendek, ktorý žil dlhé roky v Holandsku a priniesol inšpirácie o tom, ako môžu vyzerať mestské parky.

Konkrétne príklady sú z Keukenhofu. Park tam plní okrasnú, ale aj náučnú a zábavnú funkciu, je dôvodom zastaviť sa pri kreatívnych atrakciách vo forme zaujímavo vysadených kvetov, nápaditých detských kútikov a podobne. Tým, že park často mení podobu svojich detailov, ktoré každý rok prispôsobuje inej téme (napr.výročie narodenia spisovateľa a jeho prezentácia formou informačných tabúľ, výstavy a podobne), park je dôvodom aj k opakovanému návratu. Príkladom za všetky sú kvety nasadené do starého trabanta pri téme predstavenia krajiny Nemecko (viď fotogaléria).

Zaujímavá je aj myšlienka využiť park pre prezentáciu firiem, ktoré ak sponzorsky prispejú napr. na vysadenie zaujímavého záhona s kvetmi, majú pri záhone osadenú tabuľku s poďakovaním.

Diskusia priniesla najmä otázku, či a do akej miery by konkrétne trenčiansky mestský park, ktorého primárna funkcia je priechodzia (staničný park nie veľkej rozlohy a ohraničený železnicou a rušnou cestou), uniesol aj takéto funkcie parku - teda park ako cieľová, či pobytová mestská destinácia - a či by tieto funkcie nemali byť umiestnené inde v meste, napríklad na Ostrove, na budúcom nábreží a podobne. Viac o diskusii TU. (link sa pripravuje)

 

Diskusia